Skip to main content

Osteopathie is een holistische en manuele geneeskunst, waarbij het lichaam als één geheel benaderd wordt.

Tijdens een consultatie wordt getracht de oorzaak van uw klacht te vinden en te behandelen om het lichaam terug in evenwicht te brengen (homeostasis). In het gebied waar men klachten heeft zit zelden de oorzaak van de klacht.

In de osteopathie maakt men onderscheid tussen 3 systemen:

    • Het pariëtale systeem of het bewegingsapparaat : gewrichten, spieren, pezen, kapsels,…
    • Het viscerale systeem of het orgaansysteem : alle ingewanden zijn via bindweefsel verbonden met enerzijds naburige organen, en anderzijds met de wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen.  Door deze “elastiekjes” blijven organen op hun plaats. 

      Organen hebben ook een beweeglijkheid, vooral onder invloed van het middenrif.  Tijdens iedere ademhaling maakt elk orgaan een specifieke beweging. 
    • Het craniosacrale systeem. Dit is het meest verfijnde bewegingssysteem in het lichaam en omvat de schedel (cranium), het heiligbeen (sacrum ) met het zenuwstelsel en de hersen- en ruggemergvliezen.  De verschillende schedelbotten en het heiligbeen hebben een heel kleine, met het oog niet zichtbare ritmische beweging.

Een osteopaat onderzoekt en behandelt de beweeglijkheid van deze drie systemen. Ze zijn met elkaar verbonden en beinvloeden elkaar voortdurend. Een bewegingsverlies in één van deze systemen heeft een negatief effect op de twee overige systemen, waardoor klachten kunnen ontstaan. De mogelijke symptomen zijn talrijk. Zo kan bijvoorbeeld een bewegingsverlies van de dikke darm lage rugklachten veroorzaken.

Osteopathie is geen alternatieve geneeswijze maar uitermate geschikt als aanvulling op een behandeling bij uw huisarts, specialist of kinesist.